Csemete Klub

A Csemete Klub ötletét az adta, hogy meglátogattuk egy közeli, vidéki szolgáltatást, beszélgettünk olyan szülőkkel, akik biztosítottak bennünket arról,  hogy  szívesen fogadnának  városunkban is hasonlót.  A gyermekbarát környezet, fejlesztő játékok hamar ismertté tették a szolgáltatást. Klubfoglalkozásokat, baba-mama programokat, tanácsadást, a nyári óvoda és iskolai szünetekben az óvodás és kisiskolás korú gyermekek számára táboroztatást szervezünk.

lucaSzolgáltatásaink igen népszerűek. 6 hónapos kortól 8 éves korú gyermeket nevelő családok keresnek bennünket együtt játszásra, különböző programokra.
Nem szokványos gyermekmegőrző, vagy játszóház, hanem színvonalas családi és gyermek játékbirodalom, ahol együtt játszik a család.

Mindenki számára nyitott, szolgáltatásai sokrétűek.

A családok játszani térnek be, de az oldott családias légkörben megfogalmazhatják, megfogalmazzák, problémáikat.
Játék közben megkülönböztetés, megbélyegzettség érzése nélkül kaphatnak segítséget,  az egészséges gyermeket, eltérően fejlődő gyermeket nevelő és nevelési gondokkal küzdő szülők.

Az irányított interaktív játékfoglalkozásokon, a szülők és a különböző korosztályú gyermekek együtt vesznek részt, így közös élmények révén kapcsolatuk is elmélyül, szorosabbá, harmonikusabbá válik. Fontosnak tartjuk, hogy a  szülő  lehetőségeinek, idejének, igényeinek megfelelően vehessen részt a foglalkozásokon. Éppen ezért minden alkalom nyitott: bárki bármikor bekapcsolódhat.

A játéktár helységei:

  • fogadó tér, itt lehet átöltözni, cipőt cserélni
  • a mozgássérült mosdóban kézmosás után lehet igénybe venni a szolgáltatást
  • a két foglalkoztató 100 négyzetméteres tágas, világos. Az egyikben galéria is található, itt babaszobát rendeztünk be.

Funkció sarkok is kialakításra kerültek, mint: bébi sarok, társasjáték és puzzle sarok, kreatív és építő sarok, szerepjátékok, bábozó kuckó, mozgásos szoba. A játékok nyitott polcon életkori sajátosságoknak megfelelő csoportosításban találhatók.

fiA játéktárban válogatott játékszerekből álló játékgyűjtemény áll az idelátogató családok rendelkezésére. A berendezés   a gyermekek méretére szabott, elsősorban a kisebbek igényeit igyekszik kielégíteni.

A kísérő szülő amellett, hogy kiléphet a hétköznapok kötelező rutinjai (főzés, mosás, takarítás, stb.) közül kicsit másképp is tekinthet gyermekére. Nagyobb figyelmet szentelhet neki, jobban megértheti jelzéseit.

Elsődleges törekvésük a meleg, kölcsönös örömökben gazdag interakció segítése a szülői kompetencia erősítése. Azt látjuk, hogy a családoknak nagy szükségük van arra, hogy figyeljenek rájuk, elfogadják őket, s hogy szabadidejüket gyermekükkel közösen egy esztétikus, elvárás  mentes, közös élményeket adó környezetben tölthessék..
A játéktárban nyitva tartás alatt két szakember tartózkodik, biztosítva, hogy kellő időt tudjanak szánni minden egyes felmerült kérdésre, a családokra való odafigyelésre

Milyen  programmal?

Kedd: Nevelési tanácsadás, bölcsőde kóstolgató

Az elmúlt időszak alatt a játéktár  fontos találkozási pont lett, egy hely ahol a felnőttek és a gyerekek jobban  figyelnek egymásra,  többet játszanak együtt. Elsősorban kisgyermeket nevelő családoknak szeretnénk családerősítő, támogató szolgáltatási formákat kínálni.

Együtt játszási lehetőséget biztosítani, hét közben, hétvégén, kicsinek és nagynak, egészségesnek és másként fejlődőnek, olyan környezetben, ahol a gyermekek korának és fejlettségének megfelelő körülményeket, játékot  biztosítunk.  
Az egészséges és a másként fejlődő gyermekek közös játéka mindkét fél számára hasznos. A fejlesztést igénylő gyermeknek húzó erő az egészséges gyermek tevékenysége, míg őt a másik fél elfogadásra, empátiára, segíteni akarásra neveli.
Tesszük ezt olyan jól képzett szakemberek bevonásával, akik mindent megtesznek azért, hogy a családok jól érezzék magukat, s az együtt játszás, újra játszani tudás  élményével gazdagodva térjenek haza.

levuszNyári szünet idejére 4-8 éves korig táborokat szerveztünk.
A játéktárat Fejér megye egész területén élő családok látogatják. Nyáron az ország más területéről is érkeznek.
A családok, más helyszíneken is játszhatnak velünk. Számos település rendezvényére kitelepül játéktárunk.
Csoportokat főleg településünk óvodás és kisiskolás, valamint eltérő fejlődési igényű gyermekeket ellátó intézményekből fogadunk. A megyében lévő kisiskolások osztálykirándulási programjai közé előszeretettel iktatják be ezt a remek kikapcsolódási lehetőséget. Számos alkalommal előfordul, hogy a látogatás után felmerül az igény arra, hogy az adott településen is nyíljon hasonló szolgáltatást nyújtó intézmény.

Örömünkre szolgál, hogy a játéktár településünkön és környékén elfogatottá, ismertté, keresetté vált.

 Játéktár célcsoportja:

  • városunk családjai fél éves kortól tíz éves korú gyermekekkel
  • környéki települések gyermekes családjai
  • eltérő fejlődésű gyermekek
  • eltérő fejlődésű gyermekcsoportok
  • szervezett óvodai és iskolai csoportok
  • szakemberek, főiskolai hallgatók

Gyermekjóléti szolgálat, családok átmeneti otthona, védőnő jelzései alapján a rászorult családoknak ingyen szolgáltatunk